Az inulin tulajdonképen természetben előforduló poliszaharid- összetett szénhidrátvegyület, növényi étkezési rost, melyet a zöldségek és a gyümölcsök fruktooligoszacharid része tartalmaz.
Nevét az örvénygyökért is magába foglaló Inula növénynemzetségről kapta.
Az élelmi rostok fruktán csoportjába sorolják. A növényekben energiatároló funkciója van, a gyökérben vagy a rizómában halmozódik fel. Azok a növények, amelyek inulint raktároznak, általában nem tartalmaznak keményítőt.
Az inulin olyan vízben oldódó nagyméretű rost, amelyet az emberi ptialin és amiláz enzimek nem képesek lebontani. Így a bélben sértetlen marad mert sem az emberi szájban, sem az emésztőszervekben nincs olyan enzim, amely képes lenne feloldani vagy megemészteni. Ezért az inulin bontatlanul halad át az emésztőrendszeren, magához vonzva a hasznos baktériumokat táplálkozásra, majd csak a vastagbél baktériumflórája kezdi el bontani.
Ennek köszönhetően az inulin mint a prebiotikumok egy fajtája, növeli az élő kultúra aktivitását és segít megelőzni a kártékony baktériumok elszaporodását az emésztő rendszerben. Tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy az inulin képes az immunrendszerünk számára oly nélkülözhetetlen bifidusbaktériumok növekedését megsokszorozni. Az inulin megköti a koleszterint, a triglicerideket, a foszfolipideket és a szabad zsírsavakat is. Mivel a bifidusbaktériumok segítenek a tápanyagok lebontásában és felszívódásában, ezért jelenlétük kifejezetten pozitív hatású. Az inulin olyan táplálék alkotórész, amely szelektíven serkenti a bélflóra egy, vagy több, de mindenképpen korlátozott számú speciesének (laktobacillus és bifidusz) növe kedését és metabolikus aktivitását, ezáltal javítja a gazdaszervezet egészségét. A prebiotikum (inulin) a probiotikumok kizárólagos táplálékai, elősegítik ezek elszaporodását és túlsúlyba kerülését, elősegítve ezzel a bélflóra egyensúlyának megőrzését és a bifidobaktériumok működését a vastagbélben. Azzal hogy kedvező hatást gyakorol az egészséget védő bélbaktériumokra, jelentősen hozzájárul a szervezetünk védekező rendszerének megfelelő működéséhez.
Az INULIN élettani hatásai:
• természetes cukorpótló, nem növeli a vércukorszintet és lebontásához nem szükséges inzulin
• szabályozza a cukoranyagcserét
• segíti a zsírok lebontását és az ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását
• javítja az emésztőrendszer működését
• szerepet játszhat a vastagbélrák megelőzésében
• előnyösen befolyásolja a bél PH-értékét
• jótékony hatású lehet hüvelygyulladás, candida, mellrák, élelmiszer-allergia, és a szív- és érrendszeri betegségek esetén
Vitamin tartalom: |
5 g-ban |
10 g-ban |
Ajánlott bevitel |
||
10-14 korban 5g |
14-18 korban 5g |
Felnőtteknek 10 g |
|||
B12: |
0,5 micro g |
1 micro g |
25% |
25% |
100% |
Folsav: |
118 micro g |
236 micro g |
78,6 % |
59% |
118% |