SPIRULINA
“A mikroalgák a legzseniálisabb teremtmények, melyeket a biológia e Földön létrehozott.” Prof. Walter Trosch, Fraunhofer Kutató Intézet
A mikroalgák a Földünk legősibb lakói “Isten ajándékának” is nevezik őket. Sok országban (pl.: Japán, Kína) a mindennapi táplálkozás fontos részét képezik. A 13 ezer mikroalga közül kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik a Spirulina platensis.
Spirulina alga
Apró fonálszerű, nem rendlekezik növényi tulajdonságokkal. Nincsen gyökere, szára és levelei. Nincsen sejtmagja, sejtfala, sejthártyája. Ennek köszönhetően igen magas a felszívódás hasznosulása, közel 90%. Nagyon magas a spirulina klorofill tartalma, ami a szervesanyag szintetizálásához, és az oxigén előállításhoz szükséges. Spirulina alga nagy mennyiségben tartalmaz omega-zsírsavakat, 18 aminosavat, B-vitamint, vasat, káliumot, magnéziumot, cinket, ß-karotint, értékes növényi fehérjéket. Ezenkívűl lúgos jellege gátolhatja szervezetünk elsavasodását.
Mikroszkopikus vízinövény, több mint 500 millió éve terem a földön, az emberi szervezet számára rendkívül értékes anyagok kombinációját tartalmazza. Némely közülük meglehetősen ritka és a növényi élelmiszerekben, gyakorlatilag nem található meg. A WHO adatai szerint a spirulina tápértéke nagyobb bármilyen ismert élelmiszernél vagy orvosi készítménynél. A spirulina képes visszaadni a sejtek energetikai memóriáját - a meggyógyult sejt elfelejti az elszenvedett betegsége.
A spirulina főbb vegyületei:
- Szulfolipidek: antioxidáns hatás
- E-vitamin: antioxidáns, májvédő hatás
- ß-karotin: antioxidáns