NATURLIFE

VISSZA AZ ÉLETBE.....


vizitorma.jpg

VIZITORMA

Orvosi vizitorma
(Nasturtium Officinale)


A kétszikűek osztályának a káposztavirágúak rendjéhez, ezen belül a keresztesvirágúak családjához tartozó faj. Vizinövény, mely a hideg vizű források és patakok mentén nő. Az orvosi vizitorma évelő növény, fényes zöld levelei vannak melynek színét télen sem veszíti el. Hosszú szirmú virágai fehérek, porzói sárgák.

A vizitormának több mint 100 fajtája közül számos megtalálható a konyhakertekben is. Ezeket hétköznapi néven zsázsának hívjuk. A vizitorma túlságosan értékes gyógynövény ahhoz, hogy mindennapi étkezésünkből kihagyjuk. Az angolok már több száz éve rendszeresen fogyasztják, leveleit és zsenge hajtásait különféle salátákhoz használják.

Az 1600-as években William Shakespeare veje dr. John Hall írt elsők között az orvosi vizitorma emberi szervezetre gyakorolt hatásairól. Így például megfigyelései szerint csökkenti a bélbproblémákat, veseproblémákat, megelőzheti a vesekövek kialakulását, továbbá kiváló méregtelenítő, salaktalanító és vértisztító tulajdonságai jellemzik. A hurutos és a különféle fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet erősíti. Antibakteriális hatása is ismert.Antioxidáns tulajdonságú, A-, C- D- és E-vitamint tartalmaz, valamint az emberi szervezet számára fontos ásványi anyagokat: kálcium, réz és vas

Tápértéke: Rendkívül magas a kalcium tartalma, az A vitamin tartalma stb. Ha hozzájutunk vagy megvan a kertünkben, jó ha tudjuk, mire is használhatjuk fel, gyógyítás szempontjából. Ha rászokunk arra, hogy zöldséglét fogyasztunk naponta jó ha hozzáadjuk italunkhoz egy keveset a leveléből. 


Gyógyhatása: A zsázsa folyékony kén. Rengeteg az A vitamin benne, kitűnő szer a legmegátalkodottabb gyulladásokkal szemben is, amihez alaposan hozzásegíti magas antibiotikum tartalma. Tüdőbetegség ,TBC, tüdőgyulladás, tüdőtisztító: A zsázsának rendkívül magas az antibiotikum tartalma. Ennek köszönhető, valamint a magas A vitamin tartalmának, hogy a legjobb gyógyszer a gyulladásokra. Ha figyelembe vesszük azt, hogy milyen magas a szerves kén tartalma, nem kell azon csodálkoznunk, hogy még a tbc-t is képes kigyógyítani ez a zöldség-lé. Megtisztítja továbbá a tüdő hörgőit és a többi légutakat. Keverhetjük más zöldség lével, és ne feledjük azt, hogy a mennyiség emelésével nem biztos, hogy jót teszünk a gyógyulásunknak. 

Érrendszeri betegségek: Az érrendszeri betegségek a helytelen táplálkozás következményeként alakulnak ki. A véredények falai elveszítik rugalmasságukat a lerakodás következtében. A kapilláris erek eldugulnak az agyban, a szemben és a vesékben. Emelkedik a vérnyomás. Rosszabbodik a helyzet a szív környékén is. A zsázsa- lével más zöldség-lé keverésével hozzájárulhatunk ahhoz, hogy csökkenjen a vérnyomást, tisztítsuk a vért és véredényeket. Nemcsak az érelmeszesedést gyógyíthatjuk, de más érrendszeri betegségeket is. 

Rákbetegség: Azok a zöldségfélék, amelyek sok ként tartalmaznak, természetileg rákellenes gyógyítást végeznek a szervezetünkben. Ezt a cysteine és methionine kén aminó savak teszik lehetővé, mert, létfontosságúak a test számára. Ezeket az aminosavakat a test nem tudja előállítani, a kén tartalmú ételeinkből jutunk hozzájuk. Mivel testünk minden sejtje tartalmaz ként, a nem elégséges ellátás következtében válhatnak sebezhetővé az oxigén szabadgyökök számára a sejtek. A test védelméhez hozzájárulnak az A, C és E vitaminok is, amelyek szintén megtalálhatók a zsázsában, illetve közeli rokonában, a vizitormában. 

Alacsony vérnyomás: Kevés élelem hat az alacsony vérnyomásra, a zöld leveles zöldségfélék között találunk néhányat, amiben van elegendő cukor is és elég sót is tartalmaz, hogy a magas vérnyomást csökkentse, az alacsonyt pedig fölemelje legalább az elfogadható határig. A zsázsa is ilyen zöldségünk, különösen nyári melegben ajánlatos figyelembe venni ezt a tulajdonságát. 

Tisztítja és erősíti a vért: A tavaszi nagytakarításból a zsázsa is alaposan kiveheti a részét. A többi legkorábbi növényekkel, így salátalével, spenót lével, valamint a gyermekláncfű levele összegyűjtése után a kicentrifugázott lé megszabadítja a vért az összes salaktól és lendületet ad az egész szervezet megújulásának. Ezeket a friss leveleket mindennapi salátánknak is elfogadhatjuk, hogy frissen tartsa a vért, amíg a többi zöldségféle fogyasztására rá nem térhetünk. 

Aranyér: Aranyér bántalmakra, de különösen a vérzés csillapítására használjunk zsázsalét, fehérrépa és spenót zöldje kicentrifugázott levével. A bennük levő nagy kalcium tartalom, vas és vitamin tartalom mind a gyógyulást szolgálja. 

Belső elválasztású mirigyek: A vizitorma hatalmas mennyiségű ként tartalmaz, valamint annyi jódot, hogy a két elem keveréke kitűnő támogatást nyújtson a belső elválasztású mirigyek működéséhez. Ha valakinek baja van a pajzsmirigy működésével, legjobb ha egy időre kúraszerűen fogyasztja a vizitorma levelének levét, más zöldség-lé társaságában. 

Emésztő rendszer, epe és máj, tisztítja a beleket: Ha az étkezéssel fogyasztunk zsázsalét, könnyebb lesz az emésztésünk, mert elősegíti a gyomor és a belek munkáját ehhez K vitamin tartalma is hozzásegíti, amely négy féle fehérje megemésztésében nyújt segítséget. Hat továbbá a máj működésére és az epekiválasztásra. Közvetetten hat a koleszterin csökkentésére is, valamint megtisztítja a beleket a jelenlevő nemkívánatos baktériumoktól, bélférgektől. 

Asztma, allergia, tüsszögés: A zsázsában minden megvan ahhoz, hogy megtisztítsa a vért, az egész szervezetet, természetes antibiotikumot is tartalmaz. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy megszabaduljunk allergikus rohamainktól, tüsszögéstől és köhögéstől. A vitamin tartalmának köszönhetjük többek között, hogy az asztmatikus rohamok csökkentéséhez is lényegesen hozzájárul. 

Fájdalmas vizelés, kőképzés megelőzése: A fájdalmas vizelésnek több oka lehet. Homok és kőképződés a vesékben megelőzhető, ha zsázsa vagy vizitorma levét összekeverjük fehér répa levével. Ezzel a lével ugyancsak gyógyítható a fájdalmas vizelés, a húgyutak baktériumos fertőzése is, ami általában nemi betegségekkel jár. 

Immunrendszer: Ha néha egy-két zsázsa levelet teszünk a csokorba, gyűjtő utunk során a kertben, hogy elkészítsük a napi zöld italunkat, csupán ezzel a mozdulatunkkal meg tudjuk előzni a szokásos vírusos vagy baktérium-támadás következtében kialakuló meghűlést. Ezt azzal érjük el, hogy fokozatosan ellenállóvá tesszük szervezetünket, azaz éberen tartjuk immunrendszerünket a zsázsa-lével, mely rengeteg természetes antibiotikumot tartalmaz.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 7
Heti: 5
Havi: 66
Össz.: 36 907

Látogatottság növelés
Oldal: VIZITORMA
NATURLIFE - © 2008 - 2024 - naturlife-bio.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »